Het inspirerende verhaal van Kees Koedood (71)

Kees Koedood (71), voormalig voetbaltrainer en docent maatschappijleer, sport al ruim 50 jaar bij ons.

“Ik ben bij Sportcentrum VU gaan sporten toen ik Sociologie studeerde aan de VU eind jaren ’60. Ik was voetballer en ze hadden hier een prachtige zaalvoetbalafdeling. Na al die jaren  ben ik gebleven omdat ik een echte Amsterdammer ben, ik heb bijvoorbeeld meegeholpen aan de bouw van de Melkweg. Ik voel me echt verbonden met Amsterdam.

De reden waarom ik hier sport is vooral om mijn blessures onder controle te houden. Ik heb bijvoorbeeld geen kruisband meer en heb verschillende spierscheuringen gehad.

Ik sport hier 2 á 3 keer per week. Ik fiets dan altijd hier naar toe. Ik woon in de Kinkerbuurt en dat is ongeveer een half uurtje fietsen. Hiernaast tennis ik nog 2 keer per week bij AMVJ met een groep mannen. De tennisvelden liggen naast het sportcentrum.

Bij Sportcentrum VU heb ik 35 jaar zaalvoetbaltraining gegeven tot vorig jaar, zowel mannen als vrouwen. Ik heb ontzettend veel lol gehad aan het geven van de trainingen. Sportcentrum VU is geen club. Er lopen namelijk ook veel buitenlandse studenten rond. Voetbal is de meest internationale sport die er bestaat. Je wijst, je doet wat voor en ze kunnen trainen. Hierdoor is taal nauwelijks een barrière. Ik vind het geweldig als mensen lekker zweten, enthousiast bezig zijn en ook nog wat oppikken.

Er zijn twee mooie ervaringen die ik meegemaakt heb bij Sportcentrum VU. Ik was heel lang trainer van de zaalvoetbaldames tot vorig jaar en ondanks dat ze al 10 jaar afgestudeerd waren, bleven ze komen, want ze vonden het zo leuk. Ze kwamen helemaal met de fiets uit West en Oost. Dat was een halfuur fietsen maar ze waren er altijd. Na de trainingen bleven we ook altijd in the Hangout gezellig wat drinken en praten. Het was net familie.

Ook was ik trainer van het Nederlandse artsen team. Daar zaten onder andere gynaecologen, orthopeden en anesthesisten in. We gingen dan 10 dagen naar een toernooi en dan namen de artsen hun hele gezin mee. Status valt tijdens het voetbal helemaal weg. Dan kan je bijvoorbeeld een orthopeed uitschelden dat hij de bal eerder moet spelen en hij accepteert dat dan ook.”

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul hier je e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen

Copyright © 2019 - Vrije Universiteit Amsterdam