Kung fu | Wushu

Letterlijk betekent het krijgskunst, maar je kent Wushu wellicht ook wel onder haar andere naam: Kung Fu. Wushu is een eeuwenoude Chinese gevechtskunst bestaande uit verschillende stijlen. In het moderne wushu kennen we vooral Sanda en Taolu. Sanda betekent ‘ongebonden hand’ en verwijst naar het sparren, terwijl Taolu meer beweging(vormen) kent. Taolu is te onderscheiden in drie vormen: noordelijk, zuidelijk en Tai Chi. Noordelijk is elegant en acrobatisch en zuidelijk is fel en agressief. Tai Chi is interne ademhalingsvorm met rustige bewegingen.

Een Wushu-vorm bestaat uit verschillende bewegingen, van sierlijk tot agressief, van acrobatiek tot dierenimitatie. Ook acrobatische sprongen zijn onderdeel van Wushu, zoals salto’s, radslagen zonder handen en verschillende kicks in de lucht. Bekende acteurs die Wushu als achtergrond hebben zijn bijvoorbeeld Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan en Donnie Yen.

Wushu bij Sportcentrum VU

Wushu bestaat uit verschillende bewegingen, van sierlijk tot agressief, van acrobatiek tot dierenimitatie. Ook acrobatische sprongen zijn onderdeel van Wushu, zoals salto’s, radslagen zonder handen en verschillende kicks in de lucht.


WUSHU BIJ SPORTCENTRUM VU

WUSHU LESSEN

Sportcentrum VU biedt Wushu aan. Met het beoefenen van deze gevechtskunst train je je geest en lichaam. Je bent er fysiek en mentaal mee bezig. Tijdens de Wushu lessen wordt er aandacht besteed aan lenigheid (rekken), spierkracht en sprongen. Eerst leer je de basisbewegingen, waarna je uiteindelijk hele vormen oefent waar ook wapens aan te pas komen. Je leert flexibel en explosief te zijn en uithoudingsvermogen en kracht te ontwikkelen. Een belangrijk aspect bij deze sport is de ademhaling. Deze lessen vinden plaats in de studio’s in Amstelveen op Uilenstede.

De trainer Shaobo heeft meer dan 10 jaar ervaring met het geven van deze gevechtskunstlessen. Ook is hij tiende geworden op de wereldkampioenschappen. Zijn onvergetelijke ervaring bij Sportcentrum VU:

“Mijn onvergetelijke ervaring is de tiende plaats op het WK Wushu. In China en andere Aziatische landen krijgen de atleten loon voor het beoefenen en trainen van deze sport. Het is hun hobby en baan tegelijkertijd. Maar ik moet naast vijf tot zes keer per week trainen en lesgeven ook nog fulltime werken. Daarom ben ik erg trots op mijn prestatie op het WK. Als ik geen “schoonheidsfout” had gemaakt dan zou ik de top 5 hebben gehaald. Dit is voor mij weer een extra motivatie om harder te trainen en te gaan voor de top 5! 

Zonder het sportcentrum was dit nooit gelukt. Er ligt een geweldig tapijt in de gymzaal waar ik mijn trainingen en lessen goed kan doen. Dit tapijt is heilig voor mijn sport. Zonder dit tapijt zou ik snel blessures krijgen als ik mijn sprongen en landingen oefen. Mede door deze goede zorg kan ik zo goed presteren en kan ik voor mijn volgende droom trainen: top 5 behalen op het WK!”  

WAT IS WUSHU?

Wushu is een eeuwenoude Chinese gevechtskunst bestaande uit verschillende stijlen. In het moderne Wushu kennen we vooral Sanda en Taolu. Sanda betekent ‘ongebonden hand’ en verwijst naar het sparren, terwijl Taolu ‘vorm’ betekent en is onder te verdelen in drie varianten: noordelijk, zuidelijk en Tai Chi. Noordelijk is elegant en acrobatisch en zuidelijk is fel en agressief. Tai Chi betekent het ene uiterste (ultieme) en het andere uiterste (beste) en verwijst daarmee naar de filosofie van Yin en Yang.

Een Wushu-vorm bestaat uit verschillende bewegingen, van sierlijk tot agressief, van acrobatiek tot dierenimitatie. Ook acrobatische sprongen zijn onderdeel van Wushu, zoals salto’s, radslagen zonder handen en verschillende kicks in de lucht. Bekende acteurs die Wushu als achtergrond hebben zijn bijvoorbeeld Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan en Donnie Yen.

Wushu Amsterdam

BENODIGDHEDEN

Het is van belang dat je goede, ondersteunende indoorsportschoenen draagt en comfortabele sportkleding. Verder is het aan te raden om een drinkflesje mee te nemen en een handdoek voor het zweten. Let op: Het gebruik van een handdoek is verplicht bij Sportcentrum VU, bij alle groepslessen en in de fitness.

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul hier je e-mailadres in om onze nieuwsbrief te ontvangen

Copyright © 2022 - Vrije Universiteit Amsterdam